I dagens samhälle där många spenderar mycket tid stillasittande, kan en pedaltränare vara den perfekta lösningen för att hålla kroppen i rörelse. Denna mångsidiga och kompakta träningsmaskin passar gamla som unga och erbjuder en rad fördelar för hälsa och välbefinnande.

Vad är en pedaltränare?

En man som sitter och trampar på en pedaltränare

En pedaltränare, även känd som minicykel eller minibike, är en portabel träningsmaskin som främst består av pedaler och ett inre motståndssystem. Till skillnad från traditionella träningscyklar saknar den sadel och ram, vilket gör den lätt att placera var som helst, exempelvis under ett skrivbord eller framför en TV.

Denna lilla träningsmaskin är populär, men ganska ny, på den svenska marknaden. Därför kategoriseras den oftast under motionscyklar. En pedaltränare är ett utmärkt sätt för att öka den dagliga aktivitetsnivån och förbränna kalorier, vilket underlättar viktnedgång. Den kan även förbättra din kondition och styrka.

Vidare passar den särskilt bra för personer med begränsad rörlighet, till exempel äldre personer som skulle ha svårt att sitta på en vanlig hög träningscykel.

Pedaltränare Bäst i Test 2024

Efter en noggrann genomgång av utbudet i de svenska sport- och träningsbutikerna har vi sammanställt de bästa produkterna enligt oss i en topplista.

1. Minicykel MB3 – Prisvärd och mångsidig

Pedaltränare bäst i test

Minicykel MB3 är den bästa pedaltränaren 2024 enligt oss. Den är perfekt för dig som vill ha en prisvärd, kompakt och lättanvänd träningsmaskin. Den passar både för hemmet, kontoret och på resan.

 • Användningsområde: Perfekt för att träna ben medan du sitter i soffan eller vid skrivbordet. Kan även användas för armträning genom att den placeras på ett bord.
 • Motståndsnivåer: Åtta olika nivåer av steglöst motstånd, vilket gör den idealisk för rörelse- och cirkulationsträning.
 • Display: Displayen visar tid, hastighet, distans, kaloriförbrukning samt varv per minut och totalt antal varv. Texten är på tyska men lätt att förstå.
 • Tyst gång: Denna pedaltränare låter väldigt lite, vilket innebär att du inte stör dina grannar, även om du tränar mitt i natten.
 • Portabel: Minicykeln har ett handtag framtill, vilket gör den extra lätt att flytta runt.
 • Vikt: 5 kg.
 • Mått: 50x42x31 cm.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Sporttema!

2. Minibike Pynero

inSPORTline Pynero

Pynero från inSPORTline är en modern och kompakt pedaltränare som kommer med en lättanvänd LCD-skärm. Skärmen visar tid, avstånd, varvtal och kaloriförbrukning, vilket gör det enkelt att följa dina framsteg.

 • Motståndsjustering: Enkel och steglös justering direkt under skärmen.
 • Mångsidighet: Kan användas för både ben- och armträning.
 • Specifikationer: Väldigt kompakt med måtten 40x35x30 cm och en vikt på 4,5 kg. Drivs av ett AA-batteri.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Sporttema!

3. Spartan hopfällbar pedaltränare

En hopfällbar pedaltränare

Denna hopfällbara pedaltränare är perfekt för dig som har ont om utrymme. När du inte använder den kan du fälla ihop och gömma undan den. Trots sin lilla storlek och låga vikt erbjuder den effektiv träning med justerbart motstånd.

 • Förvaring: Lätt att flytta och tar minimal plats när den är hopfälld.
 • Motstånd: Justerbart men relativt lågt, passar bäst för lättare träning.
 • Specifikationer: Vikt 2,3 kg och mått 47x39x29 cm. (28x39x29 cm när den är hopfälld).

Klicka här för att läsa mer och köpa på Sporttema!

Varför du ska köpa en pedaltränare

En pedaltränare är en mycket bra träningsmaskin med många fördelar. Den erbjuder även flera unika fördelar jämfört med traditionella träningscyklar.

Anpassningsbarhet och komfort

Till skillnad från vanliga träningscyklar kan du använda en pedaltränare medan du sitter i din favoritstol eller soffa. Detta gör dem idealiska för äldre personer, de med begränsad rörlighet och folk som rehabiliterar efter skador.

Mobilitet

En pedaltränare är liten och lätt. Det gör den enkel att flytta och förvara. Du kan till exempel ta med den till kontoret eller på en resa. Det är även enkelt att förvara den hemma utan att den tar upp mycket plats.

Multifunktionalitet

Utöver benmusklerna kan pedaltränare också användas för armträning. För att göra detta så placerar du den på ett bord. Sedan använder du pedalerna som handtag för att träna armar och axlar.

Hälsofördelar

Regelbunden användning av en pedaltränare kan förbättra kondition, muskelstyrka och bidra till en allmänt bättre hälsa. Den är helt enkelt ett bra verktyg för att minska risken för livsstilssjukdomar genom att du får in mer fysisk aktivitet i vardagen.

Tips för bättre användning

 1. Variera intensiteten: Börja med låg intensitet och öka gradvis för att bygga styrka och uthållighet.
 2. Regelbunden användning: Försök att använda pedaltränaren dagligen eller ett bestämt antal dagar per vecka. Kom ihåg att det är bättre med en kort session än ingen alls!
 3. Integrera i vardagen: Använd pedaltränaren medan du arbetar, tittar på TV eller läser för att göra träningen till en naturlig del av din dag.

Avslutande tankar

En pedaltränare är en enkel men effektiv lösning för att öka din fysiska aktivitet och förbättra hälsan, särskilt om du har begränsat med utrymme eller tid. Med sina många fördelar och användningsområden är den ett värdefullt tillskott till varje hem eller kontor. Extra fördelaktig är den för de som är äldre eller har begränsad rörlighet.

Om du är intresserad av att förbättra din kondition och hälsa, överväg därför att köpa en pedaltränare. Med rätt modell kan du enkelt integrera träning i ditt vardagsliv och uppnå dina mål på ett bekvämt och effektivt sätt.