En motionscykel är ett riktigt bra träningsredskap för äldre personer. Det är nämligen väldigt skonsamt att cykla, jämfört med till exempel löpning. Med en motionscykel i hemmet tar man också bort risker som att ramla, krocka eller hamna i någon annan olycka med vanlig cykel. Det är även en mindre tröskel att träna då cykeln alltid finns nära till hands, i lägenheten eller huset.

I denna artikel ska vi gå igenom allt man behöver tänka på vid ett köp samt så har vi längre ned en topplista med bästa köp enligt oss!

Bra motionscyklar för äldre

En gammal kvinna på en motionscykel

En vanlig motionscykel (även kallat träningscykel) fungerar bra även för många äldre. Men har man sämre balans så kan det vara svårt och oerhört riskabelt att sitta på en vanlig sadel. Det finns då istället mer avancerade cyklar där man sitter på en sorts stol istället för en smal sadel. Detta är såklart mycket stabilare och säkrare för många äldre och seniorer.

Det kan även vara en fördel om man har andra handikapp som gör det svårare att använda en vanlig motionscykel. Vidare finns det även väldigt simpla och billiga modeller där man sitter på en vanlig stol och cyklar genom en apparat på golvet.

Topplista Bäst i Test 2024

Vi har sammanställt de bästa motionscyklarna som passar bra för gamla personer med nedsatt balans och rörlighet. Alla butiker är stora och välkända vilket borgar för ett tryggt och säkert köp online.

#1 Christopeit RS100 – Bästa budgetvalet!

RS100 är en bra träningscykel för seniorer

Detta är vårt nya val som den bäst anpassade motionscykeln för de äldre motionärerna. Det är en billig träningscykel som passar de med hög ålder och begränsad rörlighet. Ett bra val för den som vill ha något lite enklare och billigare. Maximal användarvikt 100 kg.

Läs mer och köp hos Sporttema!

#2 Tunturi F20-R – Bästa allroundval!

Bra motionscykel för äldre

Tunturi F20-R har en sits med välstoppade dynor som går att justera så du sitter bekvämt och bra. Det är lätt att kliva på och av tack vare det låga insteget. Den har magnetiskt motstånd som kan justeras i 8 nivåer och du kan välja 3 olika träningsprogram. Maximal användarvikt 135 kg.

Läs mer och köp hos Sportgymbutiken eller Träningsmaskiner.com!

#3 inSportLine inCondi R600i – Proffsvalet!

Ett proffsval för cykling hemma om du är äldre

Detta är en premium cykel för den som vill ha något bättre av högsta kvalité. Sitsen är väldigt ergonomisk och det finns 32 stycken olika motståndsnivåer. Den är tekniskt avancerad med bland annat 9-12 förinställda träningsprogram och möjlighet att cykla virtuellt på kända platser och miljöer runt om i världen. Maximal användarvikt 200 kg.

Läs mer och köp hos Sporttema eller Sportgymbutiken!

Motion är livsviktigt för oss!

Att hålla igång och träna är oerhört viktigt för att upprätthålla en god hälsa. Det är inte viktigt endast rent fysiskt för dina muskler, leder med mera utan även för hjärnan. Studier har visat att några promenader varje vecka håller hjärnan i bra skick, minnet för en 80 åring som motionerar kan vara i stort sett lika bra som hos en 20 åring. För den intresserade kan vi rekommendera dokumentärserien Din Hjärna på SVT, se den här.

Men man måste inte gå promenader, man kan lika gärna springa, cykla, simma, gympa eller vad det nu är man gillar. Det viktiga är att man gör något.

Fördelar med en träningscykel för äldre

  • Den stora fördelen med just en träningscykel för äldre är att det är väldigt skonsamt för dina muskler och leder. Till exempel löpning eller andra intensiva träningsformer kan slita mer på kroppen.
  • En annan stor fördel är att det är säkert. Du riskerar inte att ramla, hamna i en trafikolycka eller något annat hemskt. Under vintern kan det vara halt ute vilket kan vara väldigt farligt för äldre, även om man bara promenerar.
  • Ytterligare en fördel är tillgängligheten. När du har en motionscykel inomhus är det mycket enklare att ta sig tiden att träna. Du behöver inte klä på dig varmt, gå ut och hämta en cykel i garaget och ge dig av. Du kan bara gå till rummet där du har din cykel och börja träna.
  • Du kan träna när som helst på dagen. Vill du träna sent på kvällen eller tidigt på morgonen när det är mörkt ute så kan du tryggt och säkert göra det inomhus.
  • Du slipper dåligt väder. Det kanske regnar, snöar är väldigt kallt eller halt ute. Det gör ingenting då du har din träningscykel inomhus i värmen.

Vill du läsa ännu mer om motionscyklar och se vår topplista över ”vanliga” cyklar, klicka här för att komma till vår startsida!

Vi hoppas ni hittar någon bra modell att köpa och lycka till med träningen!