Senast uppdaterad 21 dec. 2021

Airbike, Airdyne, Assault bike – är flera namn som egentligen syftar på samma träningsmaskin. I denna artikel tänkte vi reda ut begreppen samt lista de bästa airbikes att köpa!

Vad är en airbike och airdyne?

En airbike är en träningscykel som istället för ett magnetiskt motstånd drivs av luftmotstånd. De har även två handtag som gör cyklingen ännu mer intensiv, på så sätt påminner de lite om en crosstrainer.

Airdyne är modellnamnet på airbikes från Schwinn Fitness. Assault bike i sin tur är också ett modellnamn från företaget Assault Fitness. Så även om folk ibland blandar ihop namnen så är just airbike, eller som engelska air bike det korrekta namnet på dessa cyklar. På svenska kan man kalla dem för ”luftmotståndscyklar” men det är det ingen som gör i dagsläget. Populariteten för dessa träningscyklar bara ökar för varje år och numera kan man se dem på de flesta gym och träningsanläggningar.

Vilken är den bästa airbike 2021?

Det finns flera bra modeller och vi kommer lista de som vi anser är allra bäst. Utbudet är inte jättestort så man behöver som tur är inte välja mellan dussintals olika modeller.

Schwinn Airdyne AD2

Den bästa airbike enligt oss

Detta är den klassiska airbiken från Scwinn Fitness som är känd världen över och används flitigt inom crosstraining men även vanlig kondition och uthållighetsträning. Det är den billigaste modellen från Schwinn och troligtvis även en av de allra billigaste airbikes på marknaden idag. Vi kan garantera att den kommer skänka dig massor av träningsglädje (och mycket svett)!

Läs mer och köp på Gymgrossisten, Träningspartner, Sportgymbutiken eller Sporttema!

Assault bike

Assault bike

En annan mycket populär airbike från Assault Fitness och troligtvis den största konkurrenten till Airdyne modellerna. En riktigt bra cykel som även har ett relativt lågt pris!

Läs mer och köp på Träningspartner eller Sportgymbutiken!

Schwinn Airdyne AD8

Schwinn Airdyne AD8

Toppmodellen från Schwinn som har bästa byggkvalité och prestanda av alla modeller. Tyvärr är priset också i högsta laget, men vill man ha det en riktig bäst i test modell får man helt enkelt betala lite extra.

Läs mer och köp på Gymgrossisten, Träningspartner, Sportgymbutiken eller Sporttema!

Fördelar med en Airbike

En ung tjej testar en airbike

Vad är det då som har gjort airbikes som Airdyne och Assault Bike så populära? En anledning är det steglösa luftmotståndet, desto hårdare du trampar och vevar med armarna, desto större blir motståndet. Det är även ”oändligt” dvs. det finns ingen övre gräns för hur mycket motstånd cykeln kan ge, så du behöver inte oroa dig för att växa ur den.

Det faktum att du inte bara cyklar utan även jobbar med de två handtagen gör intensiteten extra stor. Du kan med en airbike snabbt få ett tufft helkroppspass som pushar kroppen till det yttersta, det är även därför den är så populär inom crossfit. Men vill du ta det lite lugnare och fokusera mer på att bränna kalorier kan du även göra det.

En annan fördel är att du kan välja att bara arbeta med händerna och sätta upp fötterna på ett stöd. På detta sätt tränar du endast överkroppen. Eller så kan du variera hur mycket du tar i med handtagen eller pedalerna, beroende på vad du främst vill träna, överkropp eller underkropp.

En annan stor fördel är just det att man kan få en sån intensiv träning så fort, det är i stort sett omöjligt med till exempel ett löpband eller en spinningcykel. Att köra intervaller på en airbike är en extremt effektiv träning som snabbt kommer förbättra ditt flås och kondis. Men du kan som sagt även använda den för lugnare pass där du främst fokuserar på att bränna kalorier och gå ner i vikt.