Airbike, Airdyne, Assault bike – är flera namn som egentligen syftar på samma träningsmaskin.

I denna artikel tänkte vi reda ut begreppen samt lista de bästa airbikes att köpa!

Vad är en airbike och airdyne?

En airbike är en träningscykel som istället för ett magnetiskt motstånd drivs av luftmotstånd. De har även två handtag som gör cyklingen ännu mer intensiv, på så sätt påminner de lite om en crosstrainer.

Airdyne är modellnamnet på airbikes från Schwinn Fitness. Assault bike i sin tur är också ett modellnamn från företaget Assault Fitness. Så även om folk ibland blandar ihop namnen så är just airbike, eller som engelska air bike det korrekta namnet på dessa cyklar. På svenska kan man kalla dem för ”luftmotståndscyklar” men det är det ingen som gör i dagsläget. Populariteten för dessa träningscyklar bara ökar för varje år och numera kan man se dem på de många gym och träningsanläggningar.

Vilken är den bästa airbiken 2024?

Det finns flera bra modeller och vi kommer lista de som vi anser är allra bäst. Utbudet är inte jättestort så man behöver som tur är inte välja mellan dussintals olika modeller.

Nedan följer 3 stycken riktigt bra airbikes, från de klassiska och beprövade märkena Schwinn Fitness och Assault Fitness.

Schwinn Airdyne AD2

Den bästa airbike enligt oss

🏆 – Billigaste i det bra segmentet av airbikes!

Den kanske bästa airbiken i vår topplista sett till både pris och kvalitet. Detta är en klassisk och gott omtalad airbike från Schwinn Fitness.

Denna airbike är riktigt robust och stabil. En välbyggd träningsmaskin av amerikansk kvalitet som ger en jämn och mjuk rörelse med ett gränslöst luftmotstånd. Riktigt bra träning för både för armar och ben.

Cykeln väger 44 kg och mäter 1,17 meter på höjden, 1,27 meter i längd och har en bredd på 64 cm. Den är även utrustad med transporthjul som gör det enklare att förflytta cykeln.

Den maximala användarvikten för cykeln är på 113 kg.

Du kan justera sätet vertikalt, upp och ner. Tyvärr saknar denna cykel en horisontell sätesjustering (fram och bak).

Till cykeln kommer en väldigt lättanvänd LCD-skärm och minidator med 5 stycken olika funktioner. Du kan bland annat mäta kaloriförbrukning, distans cyklat, nedräkning av distans och/eller tid, hastighet och stegfrekvens. Minidatorn är batteridriven och kräver inget vägguttag.

Motståndet i cykeln beror alltså på hur hårt du trampar. Ju hårdare du trampar desto mer motstånd kommer du att få.

Schwinn Fitness airbikes är kända världen över och de används flitigt inom bland annat crosstraining, kondition och uthållighetsträning. Detta är den billigaste modellen från Schwinn – Airdyne AD2 – och troligtvis även en av de allra billigaste airbikesen på marknaden idag. Vi kan garantera att den kommer skänka dig massor av träningsglädje (och mycket svett)!

Schwinn är ett märke från USA som är väl känt för sin långa tradition av tillverkning av gedigna cyklar. De har funnits sedan slutet av 1800-talet och har idag nya holländska ägare. De är ett av de dominerande märkena som tillverkar airbikes idag (2024).

Till cykeln kommer även en svensk användarmanual, vilket gör det väldigt enkelt att montera ihop cykeln. Monteringen kan ta lite tid, men det är inte någon direkt avancerad utmaning. Du får även med instruktioner om hur du utför olika övningar.

➡️ Läs mer och köp på Gymgrossisten, Träningspartner, Sportgymbutiken eller Sporttema!


Assault bike

Assault bike

🏆 – Klassikern inom CrossFit!

🏆 – Maximal användarvikt på hela 160 kg!

🏆 – Stort och bra fläkthjul

En annan mycket populär airbike är den från Assault Fitness – deras Airbike Classic. Detta är förmodligen den största konkurrenten till Airdyne modellerna (som Schwinn tillverkar). En riktigt bra cykel som även har ett relativt lågt pris!

Detta är en klassisk och populär airbike som används inom CrossFit games, vilket är en årligt återkommande tävling inom crossfit.

Assault Fitness Airbike Classic har 3 intervallprogram att välja mellan. Utöver detta finns även målstyrda program att välja mellan. Du väljer program enkelt genom den lilla LCD-monitorn som sitter framme mellan spakarna. I dess minidator finns även möjlighet att läsa av tid, hastighet, distans, energiförbrukning, puls och watt.

Minidatorn har en mottagare för trådlös pulsmätning. Du kan på så sätt koppla in ett pulsbälte eller vissa smartklockor. Tyvärr ingår inte något pulsband eller annat redskap för att mäta pulsen.

Denna cykel är tillverkad med slutna kullager. Tack vare detta är den extra tyst och har en jämn och fin gång. Fläkten är på hela 24″ och blir därför både tystare och mer motståndskraftig.

Sätet går att justera både vertikalt och horisontellt. Du kan alltså höja och sänka sadeln, samt även justera så att sadeln kommer närmare spakarna eller längre ifrån.

Stavarna är försedda med en mjuk och bekväm vaddering. Hela maskinen i sig ger en utmärkt träning för både armar och ben.

Utöver stavarna och pedalerna finns även två piggar framme vid lufthjulet. På dessa kan du med fördel vila fötterna, om du till exempel skulle vilja fokusera på att träna enbart med armrörelserna.

Maskinen känns oerhört stabil. Den har en lättare vikt på 45 kg, men klarar av en maximal användarvikt på hela 160 kg!

Denna airbike mäter 1,23 meter på höjden, 1,3 meter i längd/djup och har en bredd på 60 cm.

För att lättare kunna förflytta cykeln finns även två transporthjul framtill på maskinen.

Assault Fitness är ett amerikanskt träningsmärke som levererar kvalitativa träningsmaskiner.

➡️ Läs mer och köp på Gymgrossisten , Sportgymbutiken eller Sporttema!


Schwinn Airdyne AD8

Schwinn Airdyne AD8

🏆 – Lyxigaste modellen!

🏆 – Maximal användarvikt på hela 160 kg!

🏆 – Stort och bra fläkthjul

🏆 – Stor och välutrustad kontrollpanel och display

Toppmodellen från Schwinn som har bästa byggkvalité och prestanda av alla modeller. Tyvärr är priset också i högsta laget. Vill man ha en riktig bäst i test modell får man helt enkelt betala lite extra.

Till denna lyxmodell till airbike kommer en LCD-skärm och minidator som är försedd med sju olika funktioner. Den har också nio olika förinställda intervall- och målsättningsprogram. På skärmen kan du se bland annat tid, kaloriförbrukning, distans, varv per minut, watt, puls, hastighet och stegfrekvens.

De nio programmen är 20/10 intervall, 30/90 intervall, custom intervall, tid-mål, kalori-mål, kilojoules-mål, kilometer-mål, miles-mål och manuell inställning.

Minidatorn och dess kontrollpanel är förvånansvärt avancerad och välbyggd sett till denna airbikes konkurrenter. Du har en mängd olika mätare att observera på samma gång och du har även en inbyggd mobilhållare, samt en hållare för vattenflaskan i mittenpanelen.

Denna airbike har även stöd för pulsmätning. Den har en mottagare för trådlös pulsmätning, från till exempel ett pulsband. Tyvärr följer inte något pulsband med i förpackningen.

Sadeln går att justera i två lägen. Horisontellt och vertikalt. Du kan med andra ord sänka och höja sadeln, samt justera den närmare och längre ifrån styret.

Airbiken har en ganska så standardiserad normalvikt på 51 kg. Den totala kapaciteten i användarvikt är givmilda 160 kg.

Lufthjulet är stort och bra och består av hela 26 blad.

Höjden på cykeln mäter 1,32 meter, längden 1,32 meter likaså. Bredden är 60 cm. Maskinen är också utrustad med transporthjul för att förenkla förflyttning av maskinen.

Till cykeln kommer en svensk manual.

Som nämnt ovan är Schwinn ett beprövat och välkänt amerikanskt märke som har levererat cyklar i olika former i över 100 år. De är idag också en av de ledande tillverkarna när det kommer till airbikes.

➡️ Läs mer och köp på Gymgrossisten, Träningspartner, Sportgymbutiken eller Sporttema!


Fördelar med en Airbike

En ung tjej testar en airbike
En ung tjej testar en airbike

Vad är det då som har gjort airbikes som Airdyne och Assault Bike så populära? En anledning är det steglösa luftmotståndet, desto hårdare du trampar och vevar med armarna, desto större blir motståndet. Det är även ”oändligt” dvs. det finns ingen övre gräns för hur mycket motstånd cykeln kan ge, så du behöver inte oroa dig för att växa ur den.

Det faktum att du inte bara cyklar utan även jobbar med de två handtagen gör intensiteten extra stor. Du kan med en airbike snabbt få ett tufft helkroppspass som pushar kroppen till det yttersta, det är även därför den är så populär inom CrossFit. Men vill du ta det lite lugnare och fokusera mer på att bränna kalorier kan du även göra det.

En annan fördel är att du kan välja att bara arbeta med händerna och sätta upp fötterna på ett stöd. På detta sätt tränar du endast överkroppen. Eller så kan du variera hur mycket du tar i med handtagen eller pedalerna, beroende på vad du främst vill träna, överkropp eller underkropp.

En annan stor fördel är just det att man kan få en sån intensiv träning så fort, det är i stort sett omöjligt med till exempel ett löpband eller en spinningcykel. Att köra intervaller på en airbike är en extremt effektiv träning som snabbt kommer förbättra ditt flås och kondis. Men du kan som sagt även använda den för lugnare pass där du främst fokuserar på att bränna kalorier och gå ner i vikt.

Vanliga frågor

Vi har listat och besvarat några av de vanligare frågorna kring airbikes. Dessa är som följande:

 1. Varför har airbikes så tungt motstånd?
 2. Förbränner en airbike många kalorier?
 3. Är en airbike bra för magen?
 4. Är en airbike bra för knäna?
 5. Vilken airbike är bäst för hemmet?
 6. Vad är en airbike bra för?
 7. Kan man träna med en airbike varje dag?
 8. Vilken airbike ska jag välja?
 9. Hur mycket kostar en airbike?

Här nedan försöker vi så gott som möjligt att mer utförligt besvara dessa frågor.

1. Varför har airbikes så tungt motstånd?

Detta beror på lufthjulet, eller den så kallade luft- och vindturbinen. Den skapar ett motstånd från kraften du sätter till.

Ju mer du trampar, desto trögare och mer motstånd kommer det alltså att bli. Oerhört effektivt vid intervallträning.

2. Förbränner en airbike många kalorier?

En airbike sägs kunna förbränna upp till 80 kalorier per minut.

Det betyder att du i så fall kan förbränna upp till 1600 kalorier på 20 minuter.

Vidare hade det då varit 2400 kalorier på 30 minuter.

Förmodligen har de då räknat med att du gör ett ganska så intensivt pass, på en hög grad av ansträngning. Vill du ha en mer exakt estimering av din personliga kaloriförbrukning bör du testa att träna med ett pulsband.

3. Är en airbike bra för magen?

En airbike ger dig inte automatiskt en tvättbräda eller fast mage.

Den kan där emot hjälpa dig att få bort bukfett mycket effektivt. Men den bygger inte stora eller hårda magmuskler åt dig.

För att bygga starka magmuskler behöver du även göra övningar som till exempel situps eller crunches.

5. Vilken airbike är bäst för hemmet?

En airbike för hemmet bör vara ganska så tystlåten, stabil och inte ta allt för mycket plats.

Vi kan därför rekommendera någon av dessa två airbikes för bästa hemmabruk:

 • Assault Fitness Airbike Classic – En mycket prisvärd maskin, vars modell är mycket populär och används också flitigt inom CrossFit.
 • Schwinn Airdyne D8 – Den kanske bästa airbiken i vår bäst i test-lista. Tyvärr har ju denna lyxvariant också en högre prislapp och har på så sätt trillat ner några placeringar i listan. Men detta är en helt klar pärla att ha i hemmet om du vill unna dig något extra!

6. Vad är en airbike bra för?

En airbike är utmärkt för konditionsträning och för att bränna kalorier.

Framför allt är airbikes bra för intervallträning.

Många inom CrossFit använder sig ofta av airbikes i sina CrossFit WOD’s (Workout of the Day). Dessa träningsformer fungerar också ofta likt intervallträning.

Eftersom du även får med armrörelser i en airbike, så får du också igång axlar och överkropp i ditt cykelpass. Lite likt en crosstrainer, fast med en sadel. Tack vare sadeln minskas också belastningen på knän.

De som har problem med knäna kan med fördel använda sig av en airbike istället för en crosstrainer. Du får då fortfarande med de aningen heltäckande kroppsrörelserna som även en crosstrainer erbjuder – men med mindre belastning på knäna.

7. Kan man träna med en airbike varje dag?

Ja, du kan träna med en airbike varje dag.

Vanligt är dock att rekommendera någon dags vila varje vecka, för att låta din kropp läka och bli starkare.

Tränar du samma muskler varje dag kommer du bara bryta ner dem. Du låter dem alltså inte bygga upp sig själva tillräckligt för att bli starkare. Det blir på så sätt ett ganska så ineffektivt sätt att träna på. Vill du träna varje dag kan det istället vara bra att variera träningsformen någon dag under veckan. Till exempel att köra airbike upp till fem dagar i veckan och överkropp två dagar i veckan. Men rekommenderat är att även ha en eller två vilodagar i veckan.

Med det sagt är det inget farligt att träna en stund på din airbike varje dag. Du känner själv lätt efter när du börjar känna dig lite sliten i ben eller kropp. Eller om du har fått träningsvärk efter intensiv träning med din airbike.

Det är dock inget farligt att träna med träningsvärk. Det är till och med ibland rekommenderat att träna lite lätt för att få bort träningsvärken snabbare.

Känner du dig där emot väldigt sliten i leder och muskler gör du gott i att ta en dags vila. Men detta brukar inte vara något farligt alls.

Om du känner att det gör direkt ont under träningen skall du avbryta med en gång. Alltså en riktigt stickande eller strålande smärta i till exempel ben eller knä. Då menar kroppen att det är dags för vila. Tränar du med en sådan smärta riskerar du bara att göra skadan värre.

8. Vilken airbike ska jag välja?

Vi kan rekommendera någon av de airbikes från vår bäst i test topplista här ovan.

 • Vill du ha den billigaste budgetvarianten, men också den lite mer högljudda är det Schwinn Airdyne AD2 som gäller.
 • Den mest beprövade allround airbiken, som också är mycket prisvärd, är Assault Fitness Airbike Classic.
 • Är du ute efter den bästa lyxvarianten och inte bryr dig särskilt mycket om prislappen är det Schwinn Airdyne D8 som du ska spana in.

9. Hur mycket kostar en airbike?

En airbike kostar idag (2024) cirka 10 000 kr till 15 000 kr. Det finns också riktigt dyra och lyxiga varianter av airbikes på upp till 25 000 kr.