Senast uppdaterad 24 april 2022

Förutom en klassisk motionscykel finns det en annan variant av samma koncept som kallas för spinningcykel. Här kommer vi gå igenom allt du behöver veta samt lista de bästa modellerna att köpa!

Vad är en spinningcykel?

En tjej på spinningcykel

Namnet kommer från att man använder cykeln till så kallade spinningpass där man i grupp cyklar till musik med en instruktör. Två alternativa namn är inomhuscykel och indoor bike.

Man kan göra en jämförelse med den vanliga motion/träningscykeln som främst används till lågintensiva pass, kaloriförbränning, lättare motion och allmän hälsa. En spinningcykel däremot är framtagen för att man ska cykla mer intensivt och kraftigt. Även om de traditionellt främst har använts på spinningpass i gym så går det utmärkt att ha en i hemmet.

Eftersom spinningcyklar är avsedda för intensiv träning är de mer robusta och de tål att du står på den och tar i för fullt. Egenskaper som svänghjul, ram och motstånd är anpassat till dessa förhållanden. Till exempel är svänghjulets vikt ofta mer än det dubbla jämfört med en enklare motionscykel. Även styret och sadeln är extra ställbart för att du ska hitta en bra position för maximalt utnyttjande.

Något som dock ofta saknas på en spinningcykel jämfört med en motionscykel är en stor display och träningsdator med träningsprogram och liknande. På en spinningcykel cyklar man främst till musik vilken blir ens ”träningsprogram”. Dock är en del dyrare spinningcyklar utrustade med enklare cykeldatorer som ger dig en viss info under träningen.

Vilken är den bästa spinningcykeln?

Vilken som är den bästa modellen beror på vad du är ute efter. Längre ner på sidan hittar du en köpguide med tips. Spinningcyklar är tämligen likvärdiga och så länge du undviker de allra billigaste budgetmodellerna kommer du troligtvis bli mycket nöjd.

Topplista 2022

För att ge dig lite tips har vi samlat de enligt oss bästa modellerna som finns att köpa i Sverige just nu.

Master Fitness S4020 – Bäst!

Master S4020 bästa köp

Detta är vårt nya val som den bästa spinningcykeln 2022! Det är en riktigt stabil och kvalitativ cykel från svenska Master Fitness.

Trots att den är relativt billig är den välutrustad med till exempel ett svänghjul på hela 17 kg. S4020 är remdriven vilket gör den tystgående så du inte stör dina grannar i onödan.

Är du ute efter en riktigt bra cykel som inte är allt för dyr är detta det bästa valet enligt oss!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Thunder Fitness!

Finnlo Speedbike CRT

Spinningcykel bäst i test

Detta är en stabil och tyst cykel av Finnlo vilket innebär tysk byggkvalité. Enda nackdelen är ett ganska högt pris.

Den har ett svänghjul på 25 kg, steglöst motstånd och remdrift. Den maximala användarvikten är på 150 kg och själva cykeln väger 63 kg. Vidare är den utrustad med SPD pedaler och en träningsdator.

Läs mer och köp på Sporttema eller Sportgymbutiken!

inSPORTline Alfan – Bästa budgetmodellen!

inSPORTline Alfan är bästa budgetval

Från inSPORTline kommer denna spinningcykel som vi anser vara det bästa budgetvalet just nu. Företaget inSPORTline är kända för att göra bra träningsprodukter i de lägre prisklasserna och denna modell är inget undantag.

Dess största fördel är då priset som är riktigt bra, mycket billigare än så här blir det knappast. Självklart är inte kvalitén och egenskaperna lika höga jämfört med en premiumcykel, men tillräckligt för ett användande i hemmet.

I en jämförelse har dyrare cyklar ofta ett svänghjul på över 20 kg, inSPORTline Alfan har ett på 6 kg. Ett plus är att den drivs med rem istället för kedja som många billigare cyklar gör. Rem ger en tystare gång, vilket är bra om du till exempel bor i lägenhet. Den är lätt med sin totalvikt på 28 kg och har en angiven maximal användarvikt på 100 kg.

Läs mer och köp på Sporttema eller Sportgymbutiken!

Sole Fitness SB700 indoor bike – Proffsvalet!

spinningcykel Sole Fitness SB700

Detta var den bästa spinningcykeln 2019-2021 enligt oss och den är minst lika bra 2022! SB700 ligger i det övre prissegmentet och är en cykel som kommer hålla riktigt länge.

Den är utrustad med ett svänghjul på 22 kg, remdrift och SPD pedaler. Den totala maskinvikten är 64 kilo och maximal användarvikt 135 kg. Till skillnad mot en billig spinningcykel är Sole Fitness SB700 utrustad med en träningsdator som visar all viktig info som: hastighet, tid, avstånd, varvtal och kaloriförbrukning.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Träningspartner.se!

Spana in hela utbudet själv!

Vill du hellre kolla igenom alla spinningcyklar i respektive webbshop har vi länkarna till dig nedanför:

Alla cyklar hos Gymgrossisten!

Alla cyklar hos Thunder Fitness!

Alla cyklar hos Sportgymbutiken!

Alla cyklar hos Träningspartner!

Alla cyklar hos Sporttema!

Alla cyklar hos Träningsmaskiner.com!

Vad ska man tänka på när man köper en spinningcykel?

Vilken är den bästa modell att köpa?

De viktigaste punkterna att tänka på är ganska lika de som står i köpguiden till motionscyklar, men med vissa små skillnader.

Det första att ta i beaktande är dina förutsättningar och intentioner:

  • Hur frekvent och hårt kommer du använda den? Ska den till exempel användas hårt flertalet gånger per dag av olika personer krävs en lite robustare cykel.
  • Hur stor budget har du? Priset avgör generellt hur ”bra” spinningcykel du kan få. Därför bör du bestämma vilket prissegment som passar dig bäst och sedan leta just där.

Egenskaper och funktioner att ta hänsyn till

Nedanför är en lista med de viktigaste sakerna att titta på vid ett köp:

  • Svänghjulets vikt: Desto tyngre svänghjul desto bättre motstånd plus en jämnare och stabilare gång.
  • Användarvikt: Spinningcyklar är generellt väldigt stabila, men eftersom de ska klara av stora påfrestningar finns det en övre gräns för hur mycket personvikt de tål. Den maximala användarvikten brukar ligga någonstans mellan 110-130 kg, men det finns även dyrare modeller som tål upp till 150 kg.
  • Maskinvikt: Cykelns totala vikt, eller maskinvikten, är en faktor väl värd att ta i beaktande. En tyngre cykel är stabilare och generellt sett av högre kvalité och dyrare. Samtidigt kan de tyngsta premiumcyklarna vara otympliga att flytta för en mindre stark person. De allra lättaste cyklarna återfinns i budgetkategorin och de kan ibland kännas lite väl ostabila. Maskinvikten brukar ligga någonstans mellan 30-70 kg för de flesta modeller.

Vi hoppas ni fått lite hjälp i djungeln av spinningcyklar, klicka här för att komma i kontakt med oss.