Förutom en klassisk motionscykel finns det en annan variant av samma koncept som kallas för spinningcykel. Här kommer vi gå igenom allt du behöver veta samt lista de bästa modellerna att köpa!

Vad är en spinningcykel?

En tjej på spinningcykel

Namnet kommer från att man använder cykeln till så kallade spinningpass där man i grupp cyklar till musik med en instruktör. Två alternativa namn är inomhuscykel och indoor bike.

Man kan göra en jämförelse med den vanliga motion/träningscykeln som främst används till lågintensiva pass, kaloriförbränning, lättare motion och allmän hälsa. En spinningcykel däremot är framtagen för att man ska cykla mer intensivt och kraftigt. Även om de traditionellt främst har använts på spinningpass i gym så går det utmärkt att ha en i hemmet.

Eftersom spinningcyklar är avsedda för intensiv träning är de mer robusta och de tål att du står på den och tar i för fullt. Egenskaper som svänghjul, ram och motstånd är anpassat till dessa förhållanden. Till exempel är svänghjulets vikt ofta mer än det dubbla jämfört med en enklare motionscykel. Även styret och sadeln är extra ställbart för att du ska hitta en bra position för maximalt utnyttjande.

Något som dock ofta saknas på en spinningcykel jämfört med en motionscykel är en stor display och träningsdator med träningsprogram och liknande. På en spinningcykel cyklar man främst till musik vilken blir ens ”träningsprogram”. Dock är en del dyrare spinningcyklar utrustade med enklare cykeldatorer som ger dig en viss info under träningen.

Vilken är den bästa spinningcykeln?

Vilken som är den bästa modellen beror på vad du är ute efter. Längre ner på sidan hittar du en köpguide med tips. Spinningcyklar är tämligen likvärdiga och så länge du undviker de allra billigaste budgetmodellerna kommer du troligtvis bli mycket nöjd.

Topplista 2024

För att ge dig lite tips har vi samlat de enligt oss bästa modellerna som finns att köpa i Sverige just nu.

1. Finnlo Speedbike CRT- Bäst!

Spinningcykel bäst i test

Detta är vårt val som den bästa spinningcykeln 2024!

Detta är en riktigt stabil och tyst cykel av Finnlo vilket innebär tysk gedigen byggkvalité.

Läs mer och köp på Sporttema eller Sportgymbutiken!

Med denna cykel får du ett par snäpp mer i de olika egenskaperna. Den är väl lämpad för både seriösa cyklister som vill kunna cykla inomhus och för den som vill kunna motionera ner ett par kilo i hemmet efter jobbet.

Svänghjulet på denna cykel är på 25 kg. Det gör att cykeln ger en fin gång och ett bra motstånd i din spinning session. Motståndet på cykeln justeras steglöst genom ett reglage på ramen nedanför styret. Cykeln använder sig av en tyst och effektiv remdrift, som inte ska kräva något extra underhåll.

Denna cykel klarar även lite mer i maxvikt än många andra cyklar i samma prisklass, då denna cykel tillåter en användarvikt på hela 150 kg. Detta gör det möjligt för de lite tyngre kämparna att också börja svettas bort kalorier.

Cykeln i sig väger 63 kg och känns också oerhört stabil.

Vidare är cykeln utrustad med SPD-klick-pedaler. SPD står för Shimano Pedal Dynamics och är en typ av pedaler som inte behöver spännas fast. Istället går pedalen att enkelt klicka in i sulan under skon, så att sulan sitter stabilt mot pedalen. Detta är alltså perfekt för de cyklister som har professionella cykelskor och som har designats för just clipspedaler. Har du inte detta så kan du givetvis också använda vanliga skor till denna spinningcykel. Du behöver alltså inte gå och köpa ett par professionella cykelskor för denna cykel.

Sadeln är en så kallad Selle Royal-sadel, vilket också är en klassisk produkt ifrån cykelvärlden. Selle Royal är ett väletablerat cykelsadel-märke ifrån Italien, som har varit med i gamet sedan 1965. Selle Royal själva menar att deras sadlar mycket väl behåller sin form och fasthet utan att åldras. Sadeln på denna spinningcykel är bred och mjuk och har en bra dämpning. Sadeln är givetvis justerbar i höjd och i horisontellt läge. Även styret är justerbart, så att du kan få lagom höjd och en bra och behaglig framåtlutning i din spinning.

Denna cykel är också utrustad med en smart liten träningsdator som ger dig information via en liten LCD-display på styret. LCD-displayen kan ge dig information så som puls, trampfrekvens och avstånd. Pulsmätning kan göras trådlöst med hjälp av ett pulsbälte. Tyvärr är pulsbältet inget som ingår i det vanliga paketet av Finnlo Speedbike CRT.

Till cykeln kommer även en drickahållare för vattenflaskan, som du enkelt fäster och justerar på till exempel styret. Cykeln har även ett par små transporthjul som gör att du kan förflytta cykeln utan att behöva bära den.

Är du ute efter en riktigt bra cykel som inte är allt för dyr är detta det bästa valet enligt oss!

Läs mer och köp på Sporttema eller Sportgymbutiken!

2. inSPORTline Alfan – Bästa budgetmodellen!

inSPORTline Alfan är bästa budgetval

Alfan Spinningcykel är en fartfull liten maskin ifrån inSPORTline. Detta är en cykel som inte behöver kosta allt för mycket. Det är vår bäst i test-listas billigaste cykel och det rekommenderade bästa budgetvalet av spinningcykel.

Läs mer och köp på Sporttema eller Sportgymbutiken!

Företaget inSPORTline är kända för att göra bra träningsprodukter i de lägre prisklasserna och denna modell är inget undantag.

Cykelns största fördel är då priset som är riktigt bra. Mycket billigare än så här blir det knappast. Åtminstone inte för en spinningcykel av god kvalitet. Givetvis är inte kvalitén och egenskaperna lika höga jämfört med en mycket dyrare premiumcykel, men denna cykel räcker mångt och mycket för ett flitigt användande i hemmet.

Den stora skillnaden mellan denna budgetvariant och en dyrare mer professionell spinningcykel är dess svänghjul. I jämförelse med dessa har de dyrare cyklarna ofta ett kraftigare och tyngre svänghjul. Vanligtvis på hela 20 kg eller mer. Denna cykel (inSPORTline Alfan) har dock ett enklare svänghjul med en vikt på 6 kg. Detta kommer göra att du känner skillnad i din spinning. Svänghjulets vikt duger dock gott och väl för en effektiv motionsträning där hemma.

Ramen i övrigt är stabil och cykeln står stadigt. Själva cykeln väger 28 kg och har en rekommenderad maximal användarvikt på 100 kg.

Ett plus med denna cykel, trots sitt billiga pris, är att den drivs med rem istället för kedja. En del billigare budgetcyklar drivs ofta med kedja istället för rem. Remdrift ger en mycket tystare gång, vilket är bra om du till exempel bor i en lägenhet.

Denna cykel är också utrustad med ett par små extra finesser! Den har nämligen en liten skärm att fästa på styret. Denna skärm kan visa tid, distans, kaloriförbränning och puls. Ja, även en pulsmätare får du med i denna spinningcykel. Pulsmätaren sitter inbyggt i styret och mäter pulsen genom händerna. Styrets pulsmätare kopplas ihop med den lilla minidatorn/displayen som effektivt mäter och håller koll på din puls. Utöver detta har du även möjlighet att placera en surfplatta eller mobil på spinningcykeln. Cykeln har nämligen ett smidigt förvaringsutrymme för detta i mitten av styret. Det finns ingen fästanordning, men för en mobil fungerar den som ett litet fack som du placerar telefonen i. Och för en surfplatta blir det likt en liten hylla som plattan kan vila på.

Sadeln går att justera både vågrätt och lodrätt. Styret går också att justera för en bekväm och effektiv höjd. Sadeln är bred och lagom fast och mjuk.

Cykeln är utrustad med skivbroms. Den har också en inbyggd nödbroms.

Läs mer och köp på Sporttema eller Sportgymbutiken!

3. Master Fitness S4020

Master S4020 bästa köp

Detta är en riktigt stabil och kvalitativ cykel från svenska märket Master Fitness. En spinningcykel som är mycket prisvärd och räcker lång väg för pengarna.

Läs mer och köp på FitnessTemplet eller Träningsmaskiner.com!

Master Fitness är ett svenskt träningsmärke som länge har levererat träningsartiklar för den skandinaviska marknaden. Master Fitness har över 30 år i branschen och har idag ett stort utbud av kvalitativa träningsredskap till rimliga priser.

Denna spinningcykel är hyfsat billig sett till dess egenskaper. Trots att den är relativt billig är den ändå utrustad med en viktig och bra egenskap som dess effektiva svänghjul på hela 17 kg. Detta skapar en god känsla vid användning av cykeln, en jämnare gång och ett bra motstånd.

Denna cykel är robust och välkonstruerad och ger en god stabilitet. En produkt som tål att slitas på. Spinningcykeln har en totalvikt på 39 kg och tar en rekommenderad användarvikt på 100 kg.

Master Fitness S4020 är en remdriven spinningcykel, vilket gör att den är enkel och tystgående. På så sätt behöver du inte ständigt störa dina grannar efter jobbet eller på morgonen.

Cykeln har ett justerbart motstånd som regleras enkelt på ramen nedanför styret. Med reglaget ökas då friktionsmotståndet i remmen. Reglaget är steglöst och lätt att hantera.

För att cykeln ska passa för olika kroppstyper går sadeln att justera både horisontellt och vertikalt. Lika så är även styret justerbart så att du enkelt kan optimera både komfort och teknik vid träning.

Tramporna har korgpedaler som går att justera och dra åt för att passa både fötter och skor.

För att underlätta förflyttning av spinningcykeln, till exempel mellan olika rum, är den utrustad med ett par transporthjul på främre sidan av cykeln.

Den här cykeln skiljer sig främst från de andra cyklarna på två sätt. Den saknar en display och/men den ger dig samma goda kvalitet för en mycket billigare prislapp.

Läs mer och köp på FitnessTemplet eller Träningsmaskiner.com!

4. Sole Fitness SB700 indoor bike – Proffsvalet!

spinningcykel Sole Fitness SB700

Sole Fitness SB700 ligger i det övre prissegmentet och är en cykel som håller riktigt länge. Den har fått många utmärkelser och är en vanlig topplista-kandidat. Detta är en cykel som passar både den vanliga hemmatränaren och den mer entusiastiska och ambitiösa eller professionella cyklisten.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Träningspartner.se!

Sole Fitness är ett märke från USA som levererar träningscyklar, spinningcyklar och motionscyklar. De har även olika träningsmaskiner så som löpband, cross-trainers, stegmaskiner och roddmaskiner.

Detta är en kraftig och bra cykel som håller ett förkromat svänghjul på starka 22 kg. Stabiliteten i cykeln är god och desigen har en lagom sportig look. Cykeln väger 64 kg och tar en rekommenderad maximal användarvikt på 135 kg. Med andra ord en mycket tålig spinningcykel.

Cykeln är utrustad med en smart liten träningsdator som sitter fint i mitten av styret. På minidatorns display kan du få fram info som hastighet, tid, avstånd, varvtal och kaloriförbrukning. Den är också kompatibel med trådlöst pulsband för effektiv mätning. Pulsband är dock ingenting som vanligtvis ingår vid köp av en Sole Fitness SB700 indoor bike.

En annan kul sak med den lilla träningsdatorn är att den har en integrerad Bluetooth-anslutning som går att para ihop direkt med Zwift-appen i din mobil, surfplatta eller smart-TV. Zwift är ett innovativt och roligt spel och träningsprogram för cykling. Du kan med Zwift-appen tävla och träna cykling i en virtuell värld, direkt kopplat till din träningscykel.

Du kan även koppla ihop minidatorn med appen Kinomap, som också ger dig möjligheten att träna med din cykel i en virtuell miljö på mobilen eller på surfplattan. Kolla gärna in de två cykelapparna här:

Styret på träningscykeln går att justera både lodrätt och vågrätt för att smidigt kunna ställa in ett bekvämt läge för en ergonomisk och bra framåtlutning. På styret finns även ett utrymme för att fästa en mobil eller en surfplatta.

Givetvis ställer du även enkelt in sadeln i både lodrätt och vågrätt läge. Cykeln använder sig av enkla handtag som du lätt lossar och spänner åt för att kunna justera sadel och styre i önskat läge.

Cykeln har en remdrift för en tystare och finare gång.

Cykeln är också utrustad med professionella SPD-pedaler. Som vi tidigare har nämnt i artikeln längre upp i texten är SPD-pedaler en form av klick-pedaler som inte kräver någon rem för fästning av foten. Istället använder du ett klicksystem på pedalen som fäster mot sulan på din sko. Givetvis går pedalerna att använda utan dessa specifika cykelskor. SPD står för Shimano Pedal Dynamics och är något som har funnits i den professionella cykelkulturen under en lång tid.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Träningspartner.se!

Spana in hela utbudet själv!

Vill du hellre kolla igenom alla spinningcyklar i respektive webbshop har vi länkarna till dig nedanför:

Alla cyklar hos Gymgrossisten!

Alla cyklar hos Sportgymbutiken!

Alla cyklar hos Träningspartner!

Alla cyklar hos Sporttema!

Alla cyklar hos Träningsmaskiner.com!

Vad ska man tänka på när man köper en spinningcykel?

Vilken är den bästa modell att köpa?

De viktigaste punkterna att tänka på är ganska så lika de som står i köpguiden till motionscyklar, men med vissa små skillnader.

Det första att ta i beaktande är dina förutsättningar och intentioner:

  • Hur frekvent och hårt kommer du använda den? Ska den till exempel användas hårt flertalet gånger per dag av olika personer krävs en lite robustare cykel.
  • Hur stor budget har du? Priset avgör generellt hur ”bra” spinningcykel du kan få. Därför bör du bestämma vilket prissegment som passar dig bäst och sedan leta just där.

Egenskaper och funktioner att ta hänsyn till

Nedanför är en lista med de viktigaste sakerna att titta på vid ett köp:

  • Svänghjulets vikt: Desto tyngre svänghjul desto bättre motstånd plus en jämnare och stabilare gång.
  • Användarvikt: Spinningcyklar är generellt väldigt stabila, men eftersom de ska klara av stora påfrestningar finns det en övre gräns för hur mycket personvikt de tål. Den maximala användarvikten brukar ligga någonstans mellan 110-130 kg, men det finns även dyrare modeller som tål upp till 150 kg.
  • Maskinvikt: Cykelns totala vikt, eller maskinvikten, är en faktor väl värd att ta i beaktande. En tyngre cykel är stabilare och generellt sett av högre kvalité och dyrare. Samtidigt kan de tyngsta premiumcyklarna vara otympliga att flytta för en mindre stark person. De allra lättaste cyklarna återfinns i budgetkategorin och de kan ibland kännas lite väl ostabila. Maskinvikten brukar ligga någonstans mellan 30-70 kg för de flesta modeller.

Vi hoppas ni fått lite hjälp i djungeln av spinningcyklar, klicka här för att komma i kontakt med oss.